O nama

Misija Road Running Serbia je postavljanje Srbije kao lidera trčanja u regionu u oblasti rezultata, organizacije događaja i masovnosti.

Vizija Road Running Serbija jeste ideja “Srbija – Trkačka nacija!” u kojoj 10% stanovništa redovno trči i aktivno brine o svom zdravlju. 

Ko smo mi?

Kancelarija za trčanje Srbije (Road Running Serbia) je krovna organizacija organizatora uličnih trka u Srbiji i ogranak Atletskog saveza Srbije (ASS) koji se bavi promocijom organizovanog bavljenja trčanjem izvan stadiona.

Kancelarija je osnovana odlukom Upravnog odbora Atletskog saveza Srbije u julu 2018. godine. 

O Atletskom savezu Srbije

Atletski savez Srbije je nadležni nacionalni granski sportski savez udruženih:

  • Atletskih sportskih organizacija;
  • Stručnih udruženja iz oblasti atletike;
  • Vrhunskih sportista koji se samostalno profesionalno bave sportskim aktivnostima;
  • I drugih udruženja koji ispunjavaju uslove za obavljanje sportskih aktivnosti i delatnosti u oblasti atletike propisanih Zakonom o sportu RS.

ASS je osnovan 5. septembra 1948. godine u Beogradu i broji 108 redovnih članova (atletskih klubova) koji aktivno učestvuju u sistemu takmičenja ASS.

Atletski savez Srbije je član Olimpijskog komiteta Srbije, Asocijacije balkanskih atletskih federacija (ABAF), Evropske atletske federacije (EA) i Svetske atletske federacije (IAAF).

Misija  – Zašto postojimo?

Povećanje broja građana Srbije koji se bave trčanjem kao najdostupnijim vidom rekreacije i povećavanje broja trkača koji se aktivno uključuju u organizovani vid trčanja i atletike kroz nastupe na trkama van stadiona od 1600m do ultramaratona.

Po nezvaničnim procenama koje je magazin Trčanje.rs sproveo u Republici Srbiji je tokom 2017. godine svega 0.5% odraslog stanovništa kontinuirano se bavilo trčanjem, dok je taj broj u zemljama Skandinavije više od 30%. 

Ciljevi – Šta želimo da postignemo?

Kancelarija ima za cilj da bude servis za sve organizatore trka i atletskih takmičenja van stadiona u Srbiji, te da utiče na povećavanje kvaliteta trka i usluga za trkače kroz primenu standarda, umrežavanje, razmenu znanja i iskustva svojih korisnika.

Srbiju vidimo kao lidera regiona u oblasti trčanja, kada je u pitanju masovnost učesnika na trkama, kvalitet organizacije događaja i postignute rezultate na trkama.  

Oblasti delovanja Kancelarija

Podizanje kvalieta i bezbednosti trka 

Promocija standarda Evropske atletike i programa “Trčanje za sve”. Podrška u primeni standarda. Međusobna razmena znanja, organizacija stručnih seminara, studijskih poseta i konvencija za organizatore trka. 

Promocija Srbije kao trkačke nacije

Promocije kulture učestvovanja na trkama, a ne samo džogiranja van sistema. Popularizacija trčanja kao najdostupnijeg oblika rekreacije za najšire kategorije stanovništa, posebno za mlade i žene.

Promocija Srbije u svetu kao zanimjive i neokrivene turističke destinacije za trkače i aktivne porodice. 

Kreiranje godišnjeg Kalendara trka i umrežavanje organizatora

Koordinacija i usaglašavanje datuma trka u Srbiji kako ne bi dolazilo do preklapanja i osipanja broja trkača. 

Umrežavanje organizatora kroz Kalendar trka ASS, ali i pojedičano kroz mogućnost zajedničke nabavke invetara, majica, medalja i drugih potreba za održivu organizaciju događaja. 

* Za sve skraćenice i česta pitanja pogledajte sekciju FAQ.